<< Tillbaka till startsidan

Äppelträdssäsongen är här!

31 januari, 2011

Imorgon är det februari och då börjar vårvintersäsongen för beskärning av äppelträd! Beskärning under den här säsongen gynnar skörden. Det är nu och fram till lövsprickningen som äppelträden kan beskäras. Lite senare i år kommer JAS-perioden, beskärningsmånaderna juli, augusti och september då det återigen finns möjlighet att beskära dina äppelträd om du nu missar vintertillfället.
Nu, på vintern, så ser man väldigt bra hur trädet är uppbyggt, nu när alla löv är borta. Det fodrar dock ett tränat öga eftersom trädet ändrar form när det blir fullt med löv och frukt. Det är heller inte helt tydligt om grenen i fråga är död eller frisk. Här gäller det att vara ordentligt uppmärksam!
Det finns en skröna som säger att den här beskärningsperioden har uppstått, i första hand, på grund av att det var nu som bönder och trädgårdsmästare hade tid att beskära träd. Huruvida detta är sant eller ej överlåter jag till andra att bestämma. Klart är dock att det nu är ett bra tillfälle, med relativt låg arbetsbelastning, att jobba med äppelträden. Dessutom finns inga fåglar eller insekter i träden som kan bli störda och heller inga kart som går förlorade. Dessutom minimeras markskadorna då marken är frusen och ibland täckt med ett skyddande snölager. Äppelträd tål beskärning bra nu på vintern. Björk, körsbär, plommon, lönn och liknande, som har benägenhet att ”blöda” får man dock inte röra nu.
Har du träd, äppelträd eller andra, som du vill ta bort, fälla, så är det definitivt nu som är rätt tid. Vintern gör att markskadorna hålls nere till ett minimum. Om vi är tvungna att använda fordon så blir spåren efter dessa minimala nu, kanske inga alls, jämfört med sommaren. Skadorna för fåglar och andra innevånare i träden blir också minimala nu på vintern. Som sagt, ska du fälla så är det NU som du helst ska göra detta.
Om du eldar med ved så är det nu också rätt tid att ta hand om ved efter en fällning. Enligt gammal sed så ska veden vara huggen och kluven innan påsk. Luften är allra torrast när snön ligger kvar fläckvis på marken, dvs. mars – april på Stockholmsbreddgrader. När naturens grönska börjar slå ut så faller torkmöjligheten drastiskt. I vår stressade tid så är det ofta svårt att få veden klar innan påsk, speciellt om påsken kommer tidigt. Därför finns också talesättet att ”Veden ska vara klar innan midsommar”.  Vem vet, om stressen i samhället fortsätter att öka så kanske ytterligare talesätt uppstår..? Om du alls inte vill hålla på med ved så är vi naturligtvis mer än glada att hjälpa dig köra bort allting till flisanläggningen..

Hör av dig till oss och boka tid för beskärning av dina äppelträd eller annan trädvård. Använd gärna vårt kundformulär på vår hemsida för en första kontakt. Detta innebär inga som helst förpliktelser från din sida. Dessutom är ett snabbt första besök från oss helt gratis!

Vill du se vilka som arbetar inom Järna Trädvård AB så ska du klicka här!

Besök gärna vår blogg för att läsa mer om olika aspekter av trädvård.

Med hjärtliga februarihälsningar

Friederike Kendziersky

Kommentarer inaktiverade.