<< Tillbaka till startsidan

Vår!

15 april, 2011

Kära kunder och alla andra trädintresserade!

Våren står i full blom och lövsprickningen närmar sig med stora steg. Det är snart slut med beskärningarna nu, vi måste vänta till efter midsommar. Man ska inte anstränga träden nu, de behöver all energi till sin egen uppbyggnad.

Alla seriösa arborister vet att ett träd behöver göra en extra ansträngning för att övervalla ett snitt som har gjorts under lövutvecklingen! Framförallt så är fruktveden känslig för detta. Det är därför som man helst också ska sluta beskära efter september månads utgång.

Alltså, har ni fruktträd som ska beskäras så ta kontakt med oss nu så planerar vi in er under JAS-perioden (juli-augusti-september). Vi gillar långtidsplanering när det gäller beskärning eftersom det underlättar vår logistik.

Om du känner för dina träd så får du gärna, redan nu, börja med att luckra upp jorden i en cirkel kring stammen. Tag först försiktigt bort grästorven (använd en grävgrep, men var försiktig) och sedan luckrar du med hjälp av en liten planteringsspade, eller eventuellt en gammal sked, den delen som sitter vid rothalsen och vid de stora förankringsrötterna. Du måste vara mycket försiktig och får absolut inte skada rötternas ytskikt (kambiumet). Arbeta sakta och försiktigt. På det här sättet så ”knäpper du upp skjortan” på trädet (tar av slipsen..?!) och ger rötterna mer luft. Det är väldigt vanligt att träd lider brist på luft till sina rötter.

Har du funderingar runt problemträd, kanske några extra gamla träd eller kanske några som skuggar för mycket så hör gärna av dig nu. Då kan vi planera in ett besök i maj då ju mycket av beskärningsarbetet ligger nere.

Enligt min erfarenhet så är det nu en perfekt tid att göra ordentliga planteringsgropar för att plantera i i höst. Tjälen är nu nästan helt borta och det är lätt att gräva.
Naturligtvis undrar du nu varför man ska gräva nu och plantera först i höst, eller hur..?
Då får du gärna ringa mig för att få mer information!

Bakom oss ligger en vinter med takskottning, många stora fällningar, allébeskärningar och mycket trädbeskärning. Personligen har jag börjat engagera mig alltmer i fruktbeskärning och fått en gammal biodynamisk fruktodlare som mentor.  Det känns mycket bra! Dessutom börjar plantering bli en allt större del av vårt arbete vilket också känns mycket bra. Alldeles för många träd får en alldeles för dålig start i och med en alltför dåligt genomförd plantering.

Jag ser fram emot nya utmaningar och kontakt med våra kunder, nya som gamla!

En trevlig vår önskar vi er alla
Friederike
Järna Trädvård AB

Kommentarer inaktiverade.